Arşiv, hafıza ve cinsiyet kavramları üzerine düşünen Mathilde Melek An’ın çalışması kolektif hafızadan silinmiş bir anıyı farklı bir biçemde geri getiriyor.
Çalışma, 1966 yılında İzmir’de bir havuzun açılış töreninde çekilen fotoğrafları konu ediniyor. Yerel dansçı ve aktörlerin açılış için sergiledikleri dans performansından çeşitli kareler, An tarafından yeniden banyo edilmiş. Reçine tabletlere yerleştirilen baskılar mavi bir pigment kullanılarak ebru tekniğiyle geçirgen, narin ama gerçek anılar gibi karmaşık birer ana dönüşmüş. Bağlamından çıkarılarak soyutlaşan bu arşivsel malzeme çok katmanlı bir ışık kutusu olarak geçmişten bir anı aydınlatıyor.
Reflecting on the concepts of archive, memory and gender, Mathilde Melek An’s work brings back a memory that has been erased from collective memory in a different style.
The work is about the photographs taken at the opening ceremony of a pool in Izmir in 1966. Various frames from the dance performance of local dancers and actors for the opening were re-developed by An. The prints placed on the resin tablets are turned into permeable, delicate but complex moments like real memories with the marbling technique in a blue hue. This archival material, taken out of context and abstracted, illuminates a memory from the past as a multi-layered light box.